четвртак, 31. јануар 2013.

Fiziceska zavisimost


ФИЗИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ


Опиатите (хероинът, трамадолът, кодеинът, метадонът, опиумът, морфинът), алкохолът, бензодиазепините (somnubene, валиумът, бромазепамът, ) в случай на редовен прием създават не само психологическа, но и физическа зависимост. Смисълът на това е в пренареждането на метаболизма, физиологичните процеси и промяната на рецепторите и нивото на неуромедиаторите. Организмът може да функционира нормално само под влиянието на психоактивните вещества, падането на нивото на концентрация на веществото води до развитие на криза, и абстинтен синдром. За всяко вещество, има редица специфични симптоми, тяхната интензивност и продължение на действието им варират. Ето, например, така изглежда списъка на симптомите на кризата: раздразнителност, кихане, прозяване, болка в мускулите на краката, на ръцете, болки в кръста, в костите, ставите, гадене, повръщане, диария, безсъние, невъзможност да се намери удобно положение в леглото, изпотяване, гъша кожа, халюцинации. В случай на дългосрочна злоупотреба с високи дози на наркотици и алкохол може да има опасни усложнения като епилептични припадъци, чернодробна недостатъчност, делириум, сърдечно-съдови и дихателни проблеми, оток на мозъка и смърт.
Допълнителен риск е т.нар. самолечение, използване на лекарства по съвет на приятели или интернет. Много често, това което е помогнало на един човек на друг може да предизвика само противодействащи ефекти. Много препарати пречат на  дишането, могат да предизвикат аритмия и трябва да се приемат само под лекарски контрол. Опасността и  тежестта на абстинентния синдром изискват адекватно лечение - детоксикация. Детоксикацията позволява на тялото за кратко време да се изчисти от токсичните вещества, да се уравновеси последствието от употребата на наркотици и рехабилитацията на основните физиологични процеси като сън, апетит и настроение. След детоксикацията пациента се чувства нормално физически, но психическата необходимост за наркотиците, желанието да преживее отново приятните ефекти на дрогата остава и дори се засилва.


Международна клиника за лечение на пристрастяване "д-р Воробьов" е модерен лечебен център за лечение на зависимост от алкохол и наркотици.